I 2013 falder hammeren. Hvis ikke dit website opfører sig ordentligt når det møder små touchskærme, så vil brugeren begynde at krumme tæer.
Hidtil har det været en fornøjelse – men ikke en forventning – hvis dit website tilpassede sig små skærme og lod sig betjene nemt via touch. Men vi er nu nået til et punkt hvor tilpas mange har set lyset (f.eks. under overskriften “responsive webdesign”) – så i løbet af det kommende år begynder det at påvirke dit brand, hvis du ikke følger med.
Især skal man tænke over tre ting…
Automatisk tilpasning
Det er rigtigt at smartphone-brugere kan zoome, men det er og bliver en nødløsning, da man ikke kan overskue indhold og navigation samtidig.
I stedet bør websitet præsentere indhold og navigation på brugerens præmisser og tilpasse sig “enhver” skærmstørrelse på en intelligent facon. Hvordan det teknisk håndteres er selvsagt valgfrit, men en egentlig “responsive” tilgang har mange fordele for de fleste. Aviserne har, med deres mobilsites, fat i noget rigtigt (Politiken, Berlingske). Folketinget, Statsministeriet, Frederiksberg Kommune og utallige andre har en… hmm… spændende udfordring forude.
Touch stiller særlige krav
“Slide” er ved at etablere sig som en navigationskonvention. Touch-brugere vil i stigende grad forvente at kunne slide sig igennem slidere (sjovt nok) fremfor at fumle rundt efter små muse-egnede pile. Det er en ny og meget imødekommende mulighed.
Til gengæld må man i stigende grad opgive klynger af meget små elementer, for ikke bare er touch-skærmene (typisk) mindre end deres desktop-fætre – fingerspidsen er også mindre præcis end en fancy skrivebordsmus. I det lille format skal ting være ekstra store.
Endelig er informationslag baseret på “hover” altid en dårlig ide (i deres klassiske format) når brugeren faktisk ikke kan udføre netop den handling.
Tung interaktion kræver særlig omsorg
Når nogle brugere i stigende grad benytter mobildevices som egentlige pc-erstatninger, så skal det også være muligt at anvende formularer og lignende i forbindelse med e-handel af enhver art. Det trækker en tyk streg over det som egentlig altid har været en udfordring: Find kreative alternativer til endeløse formularer. Hent data fra telefonbøger, sociale medier, GPS-enheder, ja hvor end du kan få fingre i dem. Brug dropdowns frem for fritekst. Bare dæmp smerten alt hvad du kan.
Og så skal det faktisk virke…
Og så lige en ting mere. Alle funktioner bliver simpelthen nødt til at virke på gængse platforme. Man er ikke altid herre over samarbejdspartneres tekniske valg, men Java og Flash holder selvfølgelig ikke når iPhones og iPads ikke gider lege med. Er man tvunget til at udsætte sine brugere for disse teknologier, må man checke brugerens device og imformere klart, hvis vedkommende ikke kan være med. Alt andet er særskilt uhøfligt.
God fornøjelse med 2013 og jeg glæder mig til at besøge dit website på min telefon.
Comments are closed.