Hvad ved du om uvidenhed?

Selv begavede mennesker overser ofte et basalt faktum: Uvidenhed om dit produkt betyder meget ofte simpelthen at folk ikke gider dig.

Et temmelig grundlæggende vilkår indenfor kommunikation er, at budskabet først trænger igennem, når modtageren vurderer det som relevant. Men ikke helt få overser denne børnelærdom. Når en undersøgelse viser at store dele af målgruppen ikke kender et givent produkt, konkluderer mange at der eksisterer et stort potentiale for øget kendskab og/eller at kommunikationsafdelingen ikke har gjort deres arbejde godt nok.

Virkeligheden er desværre ofte en anden. Vi er alle formålsrettede i vores videnstilegnelse – hvilket bare er en kringlet omskrivning af at vi ikke gider vide ret meget. Vi opsøger viden om ting som interesserer os, og vi bider mærke i ting som vi faktisk kunne finde på at købe/bruge/spise. Og det meste andet filtrerer vi bare fra. Så når 50 % aldrig har hørt om dit produkt, er det ofte fordi de har kategoriseret det som irrelevant – og ikke bare fordi de ikke er blevet tæppebombet med tilstrækkelig styrke.

Og omvendt: Dem der faktisk kender dig, er tit ikke langt fra at blive kunder.